DESET ŽIVOTNIH LEKCIJA KOJE SMO NAUČILE GLEDAJUĆI “SEKS I GRAD”

Prva epizoda danas kultne serije “Seks i grad” emitirala se 6. juna 1998. godine i odmah pokrenula revoluciju. Carrie, Charlotte, Miranda i Samantha u kratkom su vremenu postale inspiracija mnogim ženama širom svijeta, a i danas, 20 godina kasnije, obožavaju je i na njihovim greškama uče generacije.

Za sve one koji su zaboravili avanture Carrie, Charlotte, Mirande i Samanthe, kao i one koji će tek zaroniti u njihov svijet, donosimo deset lekcija koje smo naučile kroz pogreške curki iz serije.

Ne prilagođavaj se muškarcu da bi ga usrećila

Sjećate se kad je Carrie bila s Petrovskim i svima je bilo jasno da se potpuno izgubila? Njoj je to sinulo tek kad je izgubila ogrlicu sa svojim imenom. Pokušala se preseliti u Pariz i zaboraviti svoju karijeru, podržavati njega i prilagoditi mu se u svakom pogledu. No, to nije moglo ići daleko.

Sjećate se i kad je otišla s Aidanom na selo iako je znala da nije tip cure za selo? Ali, on je bio i htio je da i ona bude takva. Opet nije išlo.

Da ne spominjemo frustriranog pisca Bergera koji je silno htio biti pametniji i uspješniji od Carrie, ali nije mogao. Žao mu je. Nemojte ga mrziti. (Šalimo se, možete ga mrziti.)

Nemojte se praviti da ste nešto što niste samo zato da bi se muškarac osjećao bolje ili sigurnije. Ako je pravi za vas i ako vas voli podržavat će vas baš kao što vi nega podržavate.

Slušaj svoju intuiciju

Ako sve na prvi pogled izgleda super, ali imate osjećaj da nešto ne valja, vjerovatno ste u pravu. Npr., Charlotte je znala da brak s Treyom neće uspjeti nakon što nisu uspjeli imati odnos noć prije vjenčanja. Pitala je Carrie je li to normalno jer je htjela da ju neko razuvjeri. I opet – nije uspjelo.

Samantha je također znala da Robert nije dobar za nju i da s takvim tipom ne treba ulaziti u dublji odnos, ali je napravila grešku i kasnije patila.

Pazite i slušajte što vam govori glasić iznutra. Ako ne valja, uglavnom ćete znati. Nemojte se zavaravati.

Ne obaziri se na mišljenje okoline

Nije bitno što o tvom životu misle ljudi koji te ne poznaju i koji su ti nebitni. Ako nekoga voliš i imate zdravu vezu, je li stvarno problem što je on niži od tebe? Ili što ti zarađuješ više od njega? Ako vama takve banalnosti ne predstavljaju prepreku, ne bi trebale ni drugima.

Uvijek se sjetite kako je Samantha nepokorna pred mišljenjem društva. Radi ono što želi jer sama zna šta je dobro za nju.

Kao što je svojedobno izjavila: Kad bih se brinula što svaka žena u New Yorku misli o meni, ne bih izlazila iz kuće. Primjenjivo je za sve gradove.

Ok je željeti imati djecu i porodicu – i ok je ne željeti to isto

‘Seks i grad’ jest feministička serija i kad je tek krenula napravila je revoluciju. Možda zvuči čudno, ali dotad je bilo neshvatljivo da žene imaju spolni odnos bez osjećaja, da s 30 ne maštaju o tome da se udaju i rađaju djecu i da žele spolni odnos i u njemu uživaju baš kao i muškarci.

Normalizirala je ideju da se ne mora svaka žena udati i imati dijete – ali i da je ok željeti i jedno i drugo.

Mijenjaj se samo ako ti to želiš

Aidanu je smetalo što Carrie puši pa je zahtijevao da prestane. Ona nije htjela prestati, ali ipak jest zbog njega. I bila je nesretna. Kasnije, kad je sama odlučila ostaviti se cigareta uspjela je. Isto tako, Faca nije htio ozbiljnu vezu s Carrie na početku i koliko god ona insistirala na tome, on se nije mogao promijeniti – sve dok sam nije htio biti drugačiji.

Ako nam neko nameće nešto, to neće proći dobro. Naravno da ne treba biti tvrdoglav i nikad ne promijeniti ništa na sebi. Svako od nas ima minusa i loših strana koje bi bilo dobro ispraviti. Ali, svako to mora riješiti sam sa sobom i odlučiti.

NASTAVAK TEKSTA…

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Pages: 1 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *