Znate li što je stealthing i treba li ga kažnjavati?

Sve češća pojava među muškarcima dovela je do brojnih rasprava, a sada se žene zalažu da se uvede u zakonsku regulativu

Je li vam se ikad dogodilo da se seksate s nekim frajerom i da on, usred spolnog odnosa, a bez vašeg znanja skine kondom? E pa to se zove “stealthing”, a sve je češća pojava u Americi, piše magazin ‘Columbia Journal of Gender and Law’.

Voditeljica tog istraživanja, Alexandra Brodsky, inače odvjetnica za zaštitu ljudskih prava, tvrdi kako se ovdje radi o seksualnom zlostavljanju i da bi ga se zakonski tako i trebalo tretirati. Naime, Brodsky je istraživala zajednicu na internetu u kojoj se muškarci međusobno ohrabruju na taj čin, objašnjavajući da je ‘pravo svakog muškarca širiti svoje sjeme’. Istodobno je razgovarala s brojnim ženama koje su iskusile takvu situaciju, a ni same nisu bile svjesne je li to bilo silovanje.

‘Pisanjem o ovoj temi želim pokrenuti izradu zakonskog prijedloga te stvaranje rječnika koji će ljudima objasniti šta im se dogodilo tijekom seksa. Nije sve seksualno zlostavljanje ili silovanje, ali često se loše seksualno ponašanje odbacuje, a to je zapravo nasilje’, izjavila je Brodsky za “Huffington Post”.

S obzirom da osoba koja je doživjela ‘stealthing’ može zatrudnjeti ili dobiti neku spolnu bolest, takvo ponašanje mora biti kažnjivo. Inače, među prvim zemljama koje su u zakon unijeli ovajpojam jest Švicarska – početkom 2017. godine. Švicarski je sud, naime, optužio muškarca za silovanje jer je za vrijeme seksualnog odnosa skinuo kondom, a o tome nije obavestio partnericu.

Cosmopolitan.hr
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *