Boli vas želudac? Evo što vam pomaže, a što uvijek odmaže…

Ljudi koje pate od GERB-a ne bi smjeli lijegati nakon obroka, posebice ako je obrok bio obilan te bogat mastima i proteinima. Obilni obroci bogati mastima i proteinima stimuliraju obilno lučenje želučanih sekreta i usporavaju pražnjenje želuca. Zato se ovim bolesnicima savjetuje umjereno jedenje mesa, mliječnih proizvoda i jaja tri sata prije lijeganja. Dobre masnoće  I omega-3 masne kiseline su pokazale zaštitno djelovanje, pa u prehrani ovih bolesnika treba biti obilno zastupljena riba, posebice vrste iz sjevernih mora, poput bakalara, lososa, tune i sabljarke.

Opskrbite se jogurtom  

Fermentirani mliječni proizvodi sadrže probiotike koji uspostavljaju ravnotežu u crijevnom sustavu. Lactobacillus acidophilus u in vitro studijama imao je baktericidno djelovanje na Helicobacter pylori, napominju znanstvenici.

Čajevi koji pomažu 

U narodnoj medicini u liječenju tegoba u gornjem dijelu probavnog sustava najčešće se primjenjuju čajevi od sljeza ili lana, kamilice, komorača, iđirota, stolisnika i metvice, kao i pelina, kičice ili maslačka. U situacijama težeg liječenja H. pylori koriste se ljekovite biljke, poput kadulje, gospine trave, majčine dušice, lavande, anisa i pelina, jer te biljke svojim eteričnim uljima djeluju baktericidno na H. pylori.

Ovu hranu treba izbjegavati:

Masna hrana, čokolada, češnjak i luk okidači su bola u želucu, koji mogu izazvati i citrusi te začini poput čilija i papra.  Iz prehrane izbacite sve što ima predznak ‘pre’ – ljuto, slano, kiselo, hladno, vruće – jer ćete želudac opet brzo nadražiti. Izbjegavajte i sirovu hranu koja se puno teže probavlja te tako pogoršava simptome.

Topli oblozi mogu pomoći 

Ako vas češće ‘hvata’ bol u želucu i prsištu, osim lijekovima, ublažiti je možete toplim oblozima. Natopite čisti ručnik vrućom vodom pa ga ocijedite, lezite te ga položite na bolno mjesto. Prekrijte oblog dekicom i pokušajte se što više opustiti. Toplina opušta mišiće, pojačava cirkulaciju, smanjuje nadutost i smiruje bolove.

A+ krvna grupa sklonija je raku želuca

Kronični gastritis dugotrajna je upala želučane sluznice i u 70 posto slučajeva uzrokuje je Helicobacter pylori, bakterija koja može u konačnici dovesti do raka želuca. Znanstvena istraživanja pokazala su da je krvna grupa A+ sklonija raku želuca nego druge grupe.

GERB ili refluks 

Ako patite od bola u prsištu, moguće je da patite od gastroezofagealne refluksne bolesti, poznatije pod skraćenicom GERB, koja nastaje nakon što se želučani sadržaj vrati u jednjak, usta i dišne putove. To se najčešće događa dok ležite ili tijekom saginjanja. GERB karakteriziraju bol u prsištu, ali i lako kvarljivi zubi.

24sata.hr.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Pages: 1 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *