Postoje li ljubavne priče samo u vašoj glavi ili ih zaista i proživljavate?

Hajde priznajte koliko ste puta osmislili ceo scenario sa potencijalnim partnerom i zaljubili se u vašu ljubavnu pričicu!

Bila je oštra, hladna noć kada se producentkinja Mekenzi Li uparila sa prelepim dečkom posredstvom dejting aplikacije. Posle kratkog dopisivanja, odlučili su da se bolje upoznaju i izađu na dejt. Zbližila ih je zajednička ljubav prema cvekli i indie rocku, pa su vrlo brzo postali nerazdvojni – noći su provodili spremajući ukusne večere, vikende kod njegovih roditelja, a jednom čak i na Havajima. Posle određenog vremena odlučili su da organizuju predivnu ceremoniju venčanja na otvorenom. Sve je bilo savršeno, osim jedne sitnice… Cela ova ljubavna afera bila je plod Mekenzine bujne mašte.

Tako je. Dobro ste pročitali. U realnosti je Mekenzi sa svojim „savršenim parom“ razmenila svega nekoliko poruka, dovoljnih da pokrenu njeno sanjarenje o zajedničkoj budućnosti. Evo kako to Mekenzi objašnjava: „Čim saznam i najsitnije detalje o dečku za koga sam zainteresovana, neki instinktivni delić mog mozga počinje da vizuelizuje kakva bi naša veza mogla da bude. Ukoliko primetim da ima sliku na brodu, zamišljaću vikende provedene na njemu. Prokomentariše li da voli vino, moj um će nas već izmaštati u romantičnoj šetnji vinogradima. Svaka nova informacija jednostavno će pokrenuti i novu maštariju.“

Ovaj mind-set Mekenzi je toliko ušao u naviku da mu je čak smislila i ime – montaža. Da, ista ona montaža koja se koristi za stvaranje romantičnih komedija sa Kejt Hadson u glavnoj ulozi. I možda zvuči neverovatno, ali većina single devojaka takođe koristi ovaj metod. Pomislite na poslednji put kada vam se neko dopao. Da li vas je bar jedna misao odvela na letovanje na Bali sa njim? Ili ste u glavi ipak išli zajedno na košarkašku utakmicu? Kakav god bio vaš scenario, jedno je sigurno – izmontirali ste ga. Dobro došli u klub.

Privucite ljubav u svoj životi

Naš mozak je veoma moćan pa nemojte olako shvatiti frazu „Sve što možeš da zamisliš, možeš i da ostvariš“. „Jasna vizija i optimističan stav u ljubavi mogu poslužiti kao motivacija za akciju i proaktivnost“, tvrdi klinički psiholog Melani Grinberg. Takođe, nedavna istraživanja dokazala su da zamišljanjem stvari koje želimo, poput uspeha, jakih trbušnjaka ili srodne duše, lakše do njih možemo stići. Ovo je pritom i način da vam postane jasnije za čim zapravo žudite u vezi, kao i kakav muškarac vam je potreban. Upravo iz tog razloga nećete ostajati u površnim vezama koje ne zavređuju vaše vreme, ni pažnju.

Ostanite, ipak, prizemni. „Kada se balansira sa realnošću, fantaziranje može biti vrlo korisno“, poručuje psiholog Paulet Šerman. Ukoliko posle prvog dejta maštate o sledećem – krećete se u dobrom pravcu. Međutim, ukoliko ste već počeli sa biranjem imena za decu, vreme je da se zaustavite!

Montaging #FAILS

Vrlo je moguće da precenjujete muškarca ako želite da se udate za njega, a još niste saznali ni najosnovnije informacije o njemu. Umesto da živite u sadašnjosti i uživate u onome što vam se trenutno nudi, dopuštate sebi da stvarate fiktivnog lika po svojoj meri. Naravno, samim tim povećavate i sopstvena očekivanja, pa je više nego verovatno da ćete biti razočarani kad vam se um najzad iskristališe.

Sledeći put kada osetite da ste počeli da montirate scene u glavi, zaustavite se i pokušajte da osvestite trenutak u kom se trenutno nalazite. Ostvarite bolju konekciju sa muškarcem ispred sebe i pokušajte da ga upoznate kako biste smanjili mogućnost izmišljanja detalja koje ne znate. Ne dozvolite da vas dočeka gadno buđenje iz sanjarenja.

Prepustiti se ili ne?

Malo sanjarenja nikome nije naškodilo. Ali, da bi vam zaista i koristilo, upotrebljavajte ga samo za događaje iz bliske budućnosti. „Kada upoznate dečka koji vam se dopada zapitajte se kako se osećate pored njega. Da li vas zasmejava, drži za ruku i otvoreno priča o svemu? Sviđaju li vam se slične stvari? Da li ste slobodni i opušteni kraj njega?“, savetuje Šermanova. „Ova pitanja pomoći će vam da izmerite koliko ste zapravo kompatibilni sa osobom, pre nego što se upustite u maštarenje.“

Ukoliko možete sebe da vidite u bliskoj budućnosti sa tim muškarcem, ohrabrujemo vas da se prepustite većim fantazijama. Zamislite partnera u ulozi muža, kao nekog sa kim biste jednog dana delili mesto stanovanja ili kao svog saputnika u avanturama… Određeni scenariji pomoći će vam da uočite prednosti i mane veze u kojoj se nalazite. Ako vam i posle montiranja ovog ljubavnog filma instinkt i dalje govori da je on taj – ko smo mi da tvrdimo suprotno?

cosmopolitan.rs

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *