KAD TE NEKO RASTURI NA SITNE KOMADE: 4 efikasne tehnike da se što pre oslobodiš emocionalnog bola

Mišel D’Avela je terapeut koja daje emocionalnu podršku svojim pisanjem i vežbama disanja osetljivim osobama koje prolaze kroz velike promene u životu i osnažuje ih da ponovno uživaju i vole. Donosimo ti njeno iskustvo teškog raskida i način kako je uspela da ga  prebrodi.

Neko mi je slomio srce i bilo je gadno. Bio je to jedan od onih raskida koje ne očekuješ i srceparateljska situacija za koju misliš da se tebi nikada neće dogoditi. Ali meni se dogodio takav raskid i izgubila sam sebe na jedno vreme. Toliko me je bolelo da sam se samo želela da se rešim tog osećanja, a na kraju sam i uspela.

Jedan od načina lečenja emotivnog bola je beg od njega. Ali znala sam da to nije nešto što bih mogla učiniti jer jedna od glavnih poruka u mom poučavanju je suočavanje sa svim emocijama. Bila sam strašno umorna od bola i često sam želela da učinim bilo šta samo da taj bol nestane. Međutim znala sam da bi mi takav pristup uzrokovao još veće probleme koji bi se manifestovali kao bolest, anksioznost i emocionalna stagnacija.

Onaj ko želi da istinski uživa u životu, treba da zna da se suoči sa svojim bolom. Znam da ne zvuči jednostavno, ali ignorisanje sopstvenog bola s vremenom će dovesti do većih problema. Umesto da se krijem od užasnog bola, osećala sam ga, suočila sam se s njim. Ovo su osnovni alati koji su mi pomogli da uspešno prođem kroz proces žaljenja i tugu transformišem u ljubav:

Budi svesna svojih osećanja

Beskorisnost, jad, praznina, stid ili usamljenost kad osetiš da ti dolazi neka od ovih emocija – iskusi je u celosti. “Osećati svoje osećaje”, znači pustiti ih da struje telom i opažati senzacije koje izazivaju. Pri tom ne treba pokušavati da manipulišeš njima, niti ih kontrolišeš. Dopusti sebi prisutnost i posmatraj ih.

Iskustvo bola zna da bude okidač za rane iz detinjstva. Važno je da se ne stidiš sebe i osećanja koji nadiru, ma kakvi oni bili. Ponašaj se prema sebi kako bi se ponašala prema svom djetetu – reci sebi da je sve u redu. Ovo se može učiniti čudnim, ali ljubav koju imamo prema sebi je naš najvažniji alat za lečenje emocionalnog bola.

NASTAVITE ČITATI

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Pages: 1 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *