14 velikih svjetskih misterija

9. Plaža otkinutih stopala

Nije čudno da na plažu s vremena na vrijeme ispliva ljudski leš, no na jednoj plaži u British Columbiji posljednjih se nekoliko godina nasukavaju otkinuta ljudska stopala, a o ovom čudnom događaju formirale su se brojne teorije.

10. Wow! Signal

Kada je Jerry R. Ehman radio za projekt SETI opservatorija Perkins pri sveučilištu Ohio, nije očekivao da će pokupiti frekvenciju koja je navodno došla iz dubokog svemira. Uspio je dobiti signal u trajanju od 72 sekunde iz sazviježđa Strijelca te ga više nikad nije čuo. Ni dan danas nitko nije siguran u porijeklo signala, a njegovo ime je derivirano iz Ehmanovog komentara na margini papira s ispisom signala kada je shvatio odakle je zapravo došao.

11. Lal Bahadur Shastri

Drugi premijer Republike Indije neobjašnjivo je umro nakon što je zdrav napustio zemlju zbog potpisivanja Taškentskog sporazuma. Mnogi tvrde da je uzrok bio srčani udar, no doktori i ostali specijalisti koji su ga pregledali, uključujući njegovu ženu, tvrde da je biosavršenog zdravlja. Njegova je žena napomenula da je potpisivanje Taškentskog sporazuma 1966. godine, kojim je okončan rat između Indije i Pakistana, bio povod zatrovanje premijera. Ta teorija nije potvrđena jer nije bilo obdukcije nakon njegove smrti te je Shastri neriješenu misteriju ponio u grob.

12. SS Ourang Medan

Ono što se dogodilo nizozemskom parobrodu Ourang Medan ili „Čovjeku iz Medana” u Maleziji ostaje jedna od najfascinantnijih misterija u povijesti pomorske plovidbe. Sve je započelo pozivom u pomoć poslanim 1947. godine u kojem se navodi da su kapetan i ostatak posade mrtvi. Kada je brod Silver Star zaprimio poziv i otišao provjeriti brod, mornari su potvrdili da je čitava posada mrtva. Tijela su pronađena u prestrašenim pozama, s rukama pruženim prema suncu, bez vidljivih ozljeda. Nedugo zatim, na brodu je izbio požar te je Ourang Medan eksplodirao i potonuo. Špekuliralo se o duhovima, opasnim kemikalijama i izvanzemaljcima, no nikada se nije doznalo što se zapravo dogodilo.

13. Aluminijski klin iz Aiuda

Još 1974. godine grupa radnika u Rumunjskoj otkrila je 3 različita objekta na dubini od 10 metara unutar pješčanog jarka. 2 su predmeta bile pretpovijesne kosti slonova stare oko 2,5 milijuna godina, a treći je bio aluminijski klin koji je pronađen zajedno s kostima. To je otkriće zapanjilo stručnjake jer je aluminij bilo teško proizvesti još u 19. stoljeću. Dok jedni tvrde kako su to tragovi vanzemaljskog života, drugi smatraju kako je klin lažan. Što god bilo posrijedi, možda nikada nećemo doznati.

14. Mackenziejev poltergeist u Greyfriarsu

Mackenzijev poltergeist (natprirodni entitet koji se na fizičku okolinu manifestira pravljenjem buke ili pomicanjem predmeta) jedna je od glavnih atrakcija prilikom obilaska Grada mrtvih u dvorištu crkve Greyfriars u Edinbourghu. Ljudi koji su ušli u Crni mauzolej, posljednje počivalište poznatog škotskog odvjetnika Sir Georgea Mackenzieja, dobili su modrice i ogrebotine, a neki su se čak i onesvijestili. Natprirodna sila ili dobar marketing? Samo je jedan način da provjerite…

izvor: emlii.com

 

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Pages: 1 2 3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *