14 velikih svjetskih misterija

Ljudi su oduvijek bili bića sklona istraživanju, otkrivanju novih i zapanjujućih stvari o sebi i svojoj okolini. Međutim, iako smo se davno otisnuli prema upoznavanju tajni svemira, naš rodni planet krije misterije koje tisućama godina nisu razriješene. Otkrijte koje!

1. Zujanje u Taosu

U malom gradiću Taos u Novom Meksiku (SAD) na obzoru se često čuje karakteristično zujanje, često uspoređivano s radom dizelskog motora u daljini. To brujanje potpuno dezorijentira osobu koja ga čuje, a izgleda da ima i snažnije efekte – stanovnici su se žalili na nesanicu i poremećaje spavanja, mučninu, glavobolje, vrtoglavice i krvarenja iz nosa. Osim što je jako iritantno i što se čuje jasno i glasno, određeni uređaji za detekciju zvuka uopće ga ne registriraju. Ova čudna pojava postala je poznata kao „Taosko brujanje” te se ni danas ne zna od čega potječe.

2. Kryptos

Na ulazu u sjedište CIA u Langleyju (Virginia, SAD) nalazi se statua s kriptiranim kodom na površini. Ovu interesantnu skulpturu izradio je Jim Sanborn kako bi pokazao da se sve može riješiti i dešifrirati uporabom uzoraka i tragova. Od četiri natpisa na skulpturi samo su 3 probijena, dok posljednjeg niti najbriljantniji umovi CIA-e nisu uspjeli dokučiti.

3. Natpis na Shepherdovom spomeniku

U engleskom gradu Staffordshire nalazi se spomenik koji već stoljećima golica maštu brojnih intelektualaca koji pokušavaju dokučiti značenje natpisa DOUOSVAVVM. Iako je spomenik izgrađen u 18. stoljeću, 250 godina nakon izgradnje natpis nije dešifriran.

4. Tamam Shud

U prosincu 1948. godine na plaži Somerton u australskom gradu Adelaide pronađen je neidentificirani mrtvac koji je u džepu imao papirić s natpisom „Tamam Shud”. Riječi su prevedene kao „okončan” ili „zgotovljen”, prema fragmentima iz knjige „The Rubáiyát of Omar Khayyám” koja sadrži prijevod približno tisuću pjesama poznatog perzijskog pjesnika i matematičara. Iako su vlasti diljem svijeta pokušale identificirati ovog čovjeka, njegov identitet i danas je misterija.

NASTAVAK NA SLJEDEĆOJ STRANI

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Pages: 1 2 3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *