Najopasnije svađe koje otkrivaju da veza neće uspjeti

Kažu stračnjaci kako je povremeno dobro posvađati se, no postoje situacije koje jasno govore da nemate zajedničku budućnost!

Poznati američki psiholog John Gottman nekoliko se desetljeća bavio istraživanjima o uspješnosti i propasti emotivnih veza, a novom je studijom utvrdio koji su točno obrasci ponašanja zbog kojih se parovi odlučuju na prekid veze.

Tako je izdvojio četiri vrste najopasnijih svađa koje u najvećem broju slučajeva završe prekidom:

1. Stalno kritiziranje partnera
‘Kritizirati svog partnera drugačije je od davanja mišljenja ili izražavanja nezadovoljstva. Posljednja dva slučaja ukazuju na određene probleme u vezi, ali kritiziranje je otvoreni napad na njegovu osobnost’, tvrdi Gottman. Zato savjetuje da sve što izgovorite bude konstruktivno ili u svrhu pomaganja razvoju odnosa. Suprotno, destruktivne kritike mogu samo povrijediti drugu stranu i ne mogu donijeti ništa dobro.

2. Preziranje partnera
Česte svađe i guranje problema ‘pod tepih’ kod nekih parova izaziva ekstremne osjećaje. Koliko se god zaklinjali na vječnu ljubav, jedna strana uvijek misli kako je superiornija, pa obično počinje s vrijeđanjem i omalovažavanjem partnera, a u nekim slučajevima i njegovog obrazovanja, izgleda, obitelji…

3. Stalno se branite 
Kada netko kritizira nešto što (jako) volite, normalno je da ćete zauzeti obrambeni stav i početi se braniti. No, u vezama to ne funkcionira na taj način. Dr. Gottman savjetuje kako morate pronaći izvor problema i kroz konstruktivan razgovor pokušati pronaći rješenje. No, budete li predugo štitili sebe i svoje interese, izgubit ćete snagu, a na koncu i vezu!

4. Podizanje zida
Kada dođe do situacije da jedna strane podigne zid oko sebe, tj. potpuno se zatvori pred partnerom, to samo naizgled može biti trenutno rješenje. Izbjegavanje komunikacije i guranje problema pod tepih samo dodatno narušava odnos i može vezu dovesti do nepopravljiva stanja (ako ste pretvrdoglavi)!

Fotografija Profimedia

Cosmopolitan.hr
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *