Osmislili lijek koji ubija sve simptome gripe već u 24 sata

Trenutno najboljem lijeku za gripu na tržištu treba tri dana da ubije virus i da spriječi daljnje širenje. Japanci tvrde da njihov lijek zaustavlja gripu u 24 sata i da pruža olakšanje odmah…

Testiranje lijeka za gripu je u posljednjoj fazi, a može “ubiti” virus gripe u roku od 24 sata, što je čak tri puta brže od najefektnijeg lijeka trenutno na tržištu, koji to radi za tri dana, piše The Wall Street Journal. Lijek bi u Japanu mogli odobriti već krajem ožujka, a diljem svijeta bi trebao biti dostupan već iduće godine.

Drugo bitno svojstvo lijeka je da je dovoljna samo jedna doza, dok bolesnici koji uzimaju, npr. Tamiflu, trebaju uzimati pet dana dvije doze lijeka dnevno.

Lijek je razvijala tvrtka Shionogi&Co., a glasnogovornici ističu da se njihov lijek razlikuje od drugih prema tome što pruža olakšanje odmah.

foto: Dreamstime

– On blokira virus gripe na molekularnoj razini i sprječava virus da preuzme kontrolu nad tijelom bolesnika. Znanstvenici u Shionogi&Co. iskoristili su iskustvo i znanje koje su skupili radeći na anti-HIV lijeku kako bi stvorili lijek koji sprječava razvoj bolesti na potpuno drugačiji način od postojećih lijekova protiv gripe – izjavio je izvršni direktor Isao Teshirogi.

 

– Rezultati istraživanja su obećavajući. Ovo bi mogao biti veliki napredak u liječenju gripe – izjavio je Martin Howell Friede, voditelj Savjetovališta za cjepiva Svjetske zdravstvene organizacije.

Švicarska tvrtka Roche je već zatražila i dobila međunarodnu dozvolu za distribuciju Shiongijevog lijeka za gripu.

I ostale velike tvrtke, uključujući Johnson & Johnson, AstraZeneca PLC i Merck & Co., isprobavaju nove lijekove za liječenje gripe A, najčešćeg soja gripe. Shionogijev lijek je najbliži efektivnom cjepivu i glasnogovornik je izjavio da se lijek može koristiti i kod liječenja gripe soja B.

Filip Brala/Pixsell | Autor: Filip Brala/Pixsellfoto: Filip Brala/Pixsell

Dosad se puno više istraživanja orijentiralo prema cjepivu protiv gripe koji ljudi mogu uzeti kao preventivu, ali budući da cjepiva nisu uvijek uspješna u sprječavanju bolesti, sve više istraživanja se usmjerava u razvoj lijeka za ljude koji su oboljeli od gripe.

Japanski znanstvenici su počeli istraživati novu vrstu cjepiva još prije 10 godina tijekom kojih su testirali preko 2500 spojeva. Do otkrića su došli tek nakon što je 140-godišnja tvrtka iz Osake proizvela neke lijekove za liječenje HIV-a i visokog kolesterola.

 

izvor: 24sata.hr

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *