Ukoliko si stalno ljubomorna na njegove bivše – možda patiš od ovog sindroma

Žene često svojim ponašanjem bespotrebno ugrožavaju vezu

Ljubomora je jako opasna po svaki odnos i može da vas košta veze ukoliko partneru stalno pravite scene. Ali, možda nije to u potpunosti vaša krivica.

 

Sigurno ste bar jednom osetile kako vam se diže kosa na glavi kada je vaš dragi rekao par lepih reči o bivšoj devojci. Ako se upoređuješ sa njom i užasno ti smeta kada je bilo ko spomene – možda imaš Rebeka sindrom.

“Rebeka” je roman Dafne du Morijer u kojem se žena uda za udovca, a duh njegove pokojne žene Rebeke počne da im zagorčava život. Duh konstantno nagovara muža da ostavi sadašnju ženu jer ona neće nikada biti dovoljno dobra za njega.

Foto-ilustracija: Profimedia

U psihologiji se “Rebeka” sindrom pripisuje ljudima koji su patološki ljubomorni na bivše partnere zbog njihovog sadašnjeg partnera. Ljubomora je poput tog duha koji progoni i tera da se upoređujete s tom osobom na svim nivoima.

Osim toga, ljubomorne osobe se trude da saznaju apsolutno sve o bivšem partneru ili partnerkinadajući se da će pronaći nešto zbog čega će se osećati bolje. Ako ste se upetljali u mrežu ljubomore nemojte da zaboraviti da time štetite samo sebi. Umesto da uživate u vezi vi brinete o nevažnim stvarima i zapravo “prizivate” tu treću osobu u vaše živote.

Foto: Pixabay.com

Možda vam je teško da prihvatite da je vaš partner imao i druge partnere pre vas, ali jeste li vi bili u celibatu pre njega? Ako je sada sa vama, to znači da je vas odabrao i da s razlogom ne želi da bude sa tom bivšom ili bivšim. Sama reč “bivša” znači da je njihova veza stvar prošlosti i jedino što možete da uradite je da to prihvatite.

U suprotnom, samo ćete mučiti i sebe i partnera, piše net.hr. Ne zaboravite da i vi imate prošlost i bivše partnere s kojima ste još uvek u kontaktu. Ako se njegova bivša sama ne gura u vaš odnos, onda vam ona ne predstavlja pretnju i možete slobodno uživati u vezi.

 

izvor: telegraf.rs

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *