Smijte se, bićete zdraviji!

Studije sprovedene posljednjih godina pokazale su da postoji jaka veza između emocija i stanja kardiovaskularnog sistema.

Foto: Guliver/Thinkstock

Ustanovljeno je da agresija, bijes, anksioznost i društvena izolovanost dovode do većeg rizika od srčanih oboljenja. S druge strane veselost, smijeh i smisao za humor mogu da pomognu da ostanete zdravi.

Naučnici su ustanovili da smijeh može da smanji nivo hormona stresa, ublaži upalu arterija i poveća nivo dobrog (HDL) holesterola. Poslije iskrenog smijeha pozitivni efekti na tijelo i psihu traju još 24 sata.

Kako smijeh djeluje na tijelo:

1. Podstiče krvotok

Istraživanja su pokazala da smijeh pospješuje protok krvi tako što širi endotel, unutrašnje zidove krvnih sudova. Ova promjena u endotelu koja nastaje zahvaljujući smijehu slična je benefitima aerobik vježbi ili efektu statina – lijekova za snižavanje nivoa holesterola u krvi.

2. Spušta hormon stresa

Pokazalo se da smijeh ima pozitivno dejstvo i na druge aspekte biohemije. Na primjer, dovodi do smanjenja nivoa hormona stresa, uključujući kortizol i epinefrin. Stres izaziva skupljanje krvnih sudova.

3. Jača imunitet

Pokazalo se da ljudi koji su dobro raspoloženi i često se smiju imaju bolji imunitet, jer smijeh povećava broj ćelija koje proizvode antitijela, što jača imuni sistem.

Posljedice stresa

Stres se sve češće pominje kao jedan od razloga epidemije kardiovaskularnih oboljenja, a istraživači polako počinju da otkrivaju na koje sve načine smijeh pozitivno utiče na srce. Zasad se smatra da je moguće i da smijeh smanjuje rizik od infarkta.

 

 

IZVOR: NOVOSTI.RS

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *