Sedam razloga zbog kojih se naglo debljate..

Da biste imali optimalnu težinu, morate voditi računa o pravilnom omjeru unosa hrane i potrošnje energije.

Može se desiti da se zdravo hranite i redovno trenirate, ali se ipak debljate.

Onda se razlog za naglo debljanje skriva negdje drugdje. Ako ste depresivni ili ne spavate dovoljno, to može biti jedan od razloga zbog kojih se naglo debljate. Sedam stvari zbog kojih se neočekivano debljate:

Depresija

Ako uzimate antidepresive, oni mogu uzrokovati nagli porast težine, a ako ih ne uzimate, nego ste samo depresivni, postoje dokazi da osjećaj depresije može izazvati porast težine. Istraživanje iz 2010. godine za časopis “American Journal of Public Health” otkrilo je da tužne i usamljene osobe prije dobivaju kilograma od onih koji nisu u depresiji. Depresivne osobe u prosjeku jedu masniju i kaloričniju hranu te preskaču fizičku aktivnost. Taj pojam poznat je kao emocionalno prejedanje.

Lijekovi

Različiti lijekovi koje koristite mogu uzrokovati porast težine. Kontracepcijske pilule, steroidi, beta-blokatori ili lijekovi za migrenu, samo su neki od lijekova koji mogu izazvati naglo debljanje. Neki od ovih lijekova povećavaju apetit i djeluju na usporavanje metabolizma. Ako primijetite da na vašu težinu djeluje neki lijek, ako je to moguće, od ljekara zatražite da vam prepiše drugu vrstu lijeka.

Troma crijeva

Ako imate problema s tromim crijevima i sporim metabolizmom, to bi mogao biti važan razlog zbog kojeg ste se naglo udebljali. Ako nemate redovnu stolicu, na to bi mogla utjecati dehidracija, smanjen udio vlakana koje unosite ili određeni lijekovi. Možete sebi pomoći tako da uvijek pijete dovoljno vode i unosite dovoljnu količinu vlakana. Također, pomoći vam može i svakodnevna konzumacija probiotika.

Nedostatak vitamina i minerala

Uzrok naglog dobijanja na težini može biti i nedostatak vitamina i minerala u tijelu. Nedostatak vitamina D, magnezija i željeza može ugroziti vaš imunitet i utjecati na nivo energije, a samim tim i na vaše aktivnosti. Ako nemate energije za zdravi životni stil i tjelovježbu, lako će vam se nakupiti suvišni kilogrami. Najbolje bi bilo u nalazu krvi provjeriti nivoe vitamina i minerala i prema tome prilagoditi prehranu.

Nedostatak sna

Kada vam nedostaje san, tijelo ne može funkcionirati kako treba, pa reagira tako što skladišti masno tkivo. Nedostatak sna tijelo percipira kao stres, a kada je u stanju stresa cijeli metabolizam je poremećen. Stvara se začarani krug, nedostatak sna uzrokuje dodatni stres s kojim se mnogi bore tako što jedu više nego inače. Ako idete kasnije na spavanje, veća je mogućnost da ćete i kasnije jesti.

Menopauza

Tokom menopauze ženama se usporava metabolizam, depresivnije su, imaju lošiji san i gladnije su. Estrogen, hormon koji inače služi za održavanje težine, nestaje pa se kilogrami počinju nakupljati oko struka. Ako ste u menopauzi posebnu pažnju posvetite zdravoj prehrani i tjelovježbi.

Različite bolesti

Postoji velik broj bolesti koje uzrokuju naglo debljanje. Ciste na jajnicima mogu uzrokovati da žene dobiju i do 15 kilograma u kratkom vremenskom periodu. Problemi s jetrom, bubrezima, srcem i štitnjačom također mogu biti povezani s debljanjem. Žene koje prolaze liječenja raka dojke, također često doživljavaju promjene u težini. Ako ste isključili svih šest prethodnih tačaka, možda bi bilo najbolje da posjetite doktora i isključite neku od ovih bolesti.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *